Seniorikantti

Vuosia sitten, kun olin ripustamassa kurssi-mainosta kaupan ilmoitustaululle vanhempi naishenkilö pysähtyi lukemaan sitä. – Tuollaista me tarvittaisiin, hän totesi. – Tiesitkö, että iäkkäät ihmiset ovat suojattomia. Minultakin vietiin eläkerahat, kun tulin pankista. Nuori mies nappasi silmälasini ja kun kumarruin ottamaan niitä maasta, hän tempasi käsilaukkuni ja vei sen mukanaan. Sinne meni sen kuukauden rahat.

Tartuin ehdotukseen ja kehitin senioreille oman kurssin. Niitä järjestettiin muutama palvelutaloissa. Harjoittelimme jämäkkyyttä ja itsepuolustusta. Ihmiset olivat innoissaan. Pelot ja voimattomuuden tunne hellittivät ja porukka oli valmis lisäoppiin. Keskustelu kävi vilkkaana. Omia kokemuksia kerrottiin ja mietittiin, mitä olisi voinut tehdä riskitilanteessa toisin.

Nyt on entistä enemmän vaaroja. Yhteiskunta on muuttunut, monelta lähikontaktit kadonneet. Elämä on yksinäistä ja kun kotiin tunkeutuu sähköisesti tai puhelimella vieraita kaupustelijoita, hoitajia, tavaran toimittajia, voi seniori olla varomaton tai voimaton ja joutua riskitilanteeseen.

Koulutuksia ei tällä hetkellä voi järjestää, mutta pyrin tuomaan asioita esiin näillä sivuilla ja kehittää erilaisia harjoituksia käyttöön.